Ik zat niet zolang geleden in het trendy restaurant Bovis in Zaventem. Onder het motto “simply meat” worden er stevige stukken vlees geserveerd. Ik zat er in een ruim gezelschap om het tekenen van een belangrijk nieuw contract te vieren. Toegegeven, het was er heel erg lekker. Vleeslappen die zelfs vanuit Japan kwamen. Maar mijn disgenoot Dries en ik deelden dezelfde mening. Dat we eigenlijk niet zo vaak vlees eten. Dat we het gezond trachten de houden. De lijn zowaar, maar ook een bewuste keuze om verstandiger met voedsel om te gaan. Dries gaf me de tip mee om dit boek te lezen.

Michael Pollan is journalist, filosoof en auteur. Zijn bijdrages verschijnen ondermeer in The New York Times. Als journalist vroeg hij zich af wat er nu van aan is van die wetenschappelijke voedingsleer. Het zal je ook al opgevallen zijn in van die kleine krantenartikels. De ene keer is iets goed voor je gezondheid, de volgende keer dan weer niet. Pollan liet het gezonde boerenverstand spreken. Onze overgrootouders leefden niet ongezonder dan vandaag, was zijn uitgangspunt.

Dit boekje geeft in drie hoofdstukken een aantal tips mee om gezonder en bewuster met eten om te gaan :

  • Wat moet ik eten ? Eet echt voedsel.
  • Wat voor voedsel moet ik eten ? Vooral planten.
  • Hoe moet ik eten ? Niet te veel.

Het boek is samen te vatten in acht woorden : Eet echt voedsel. Niet te veel. Vooral planten.

Een stuk of wat tips :

 

Eet niets wat uw overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen.

Mijd voedingsproducten die pretenderen dat ze gezond zijn.

Mijd voedingsmiddelen die in televisiereclames worden aangeprezen.

Eet alleen voedsel dat uiteindelijk gaat rotten.

Blijf als het maar even kan weg uit de supermarkt.

Eet geen voedsel dat is gemaakt in gebouwen waar iedereen een operatiemuts op moet.

Het is geen voedsel als het in elke taal hetzelfde heet. (Denk aan Big Mac, Cheetos of Pringles).

Eet geen ontbijtgranen die de kleur van de melk veranderen.

….

 

Mijn nieuwe kookbijbel.

Michael Pollan, Echt Eten, De Arbeiderspers, 2009. (Originele titel : Michael Pollan, Food Rules, Penguin Books, 2009).